Klooster Berchmanianum Radboud Unversiteit in ere hersteld

herstellen van historie

11 October 2018

Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een prachtig klooster uit 1929 gekocht. Dit gebouw gaat onderdeel uitmaken van de Akademie. Ze willen er mooi bij zitten natuurlijk zonder het karakter van het gebouw te verliezen. Daarom heeft de Radboud Universiteit Orly & Endevoets gevraagd het klooster in oorsprong te herstellen. Concreet betekent dit binnen herstellen naar bestaand en buiten herstellen, aanpassen en vernieuwen.

Binnen
Binnen moesten deuren weer dicht gemetseld worden om vervolgens de oorspronkelijke muren weer na te bootsen. Ook mogen we 1275 gaatjes in de bestaande bouw dichten met een steenreparatiemortel en daarna ons vakmanschap op loslaten met koude glazuur om alles weer op het oude te laten lijken. De geglazuurde stenen zijn drie keer bemonsterd om de juiste steen en juiste kleur te krijgen. Dus drie keer bakken, drie keer kleuren. Het betreft hier specifieke maatvoering, specifieke samenstelling van de steen en de kleuren.
De stenen in de bestaande bouw die hersteld moeten worden, worden door onze vakspecialisten bewerkt met koude glazuur in vier soorten geel, vier soorten groen etc. Heel specialistisch, maar dankbaar werk! Het resultaat is prachtig! Er werken zes medewerkers van Orly & Endevoets fulltime aan dit project, waarvan twee specialistische restauratievoegers.

Buiten
Buiten hebben we ook veel werk op ons mogen nemen. Oorspronkelijk waren er tuinmuren en trappen. Die ontbreken nu. Wij mogen de tuinmuren en trappen weer maken zoals ze vroeger waren zodat het oude plaatje weer compleet is. Het mag duidelijk zijn dat dit prachtig werk is om te maken.Juist omdat het zo specialistisch werk is. Mooi en echt vakmanschap. Mooi werk waar we trots op zijn!

Klooster Berchmanianum
Onderstaand filmpje dat door onze opdrachtgever is gemaakt, geeft een mooie impressie van het resultaat.